• Szkoła Ucząca Się
    • Ocenianie Kształtujące - serwis edukacyjny
    • Nauczyciel 1. klasa
    • Solidarna Szkoła
    • Kształcenie Obywatelskie w Szkole Samorządowej (KOSS)
    • Konkurs Wiedzy Obywatelskiej i Ekonomicznej
    • Szkoła z klasą 2.0
    • WF z klasą
    • Koduj z Klasą
    • Klasna Shkola
    • Młodzi przedsiębiorczy
    • Szkoła tolerancji
    • Cyfrowa Akademia
    • Rozmawiajmy o uchodźcach!
    • Samorząd uczniowski
    • Młody Obywatel
    • Weź oddech
    • Edukacja globalna
    • Zgodnie z naturą
    • Kulthurra!
    • Filmoteka szkolna. Akcja!
    • Włącz się. Młodzi i media
      • Nienawiść. Jestem przeciw!
      • Wrota Wiedzy
      • Młodzi głosują
      • Nagroda im. Ireny Sendler
      • Mamy prawo
      • Gimnazjalny Projekt Edukacyjny
      • Opowiem ci o wolnej Polsce
      • W świat z klasą
      • Ślady przeszłości - uczniowie adoptują zabytki
      • Czytam sobie w bibliotece
      • Mistrzowie kodowania
      • Działasz.pl
      • Centrum Edukacji Obywatelskiej
      • Sejm Dzieci i Młodzieży
        • Akademia uczniowska
        • Aktywna edukacja
        • Noc bibliotek

      Wy pytacie - my odpowiadamy!

      Aby ułatwić realizację projektu w szkołach zamieszczamy odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania przesyłane przez uczniów i nauczycieli. Listę pytań i odpowiedzi będziemy na bieżąco aktualizowali.

       

      Pytanie 1: Co mają robić w programie uczniowie i uczennice?

       

      Głównym działaniem, do którego zapraszamy uczniów uczennice jest założenie szkolnego klubu filmowego, w którym młodzież samodzielnie organizuje projekcje filmów dla swoich rówieśników i dyskutuje na temat przedstawianych obrazów. Kluby otrzymają od nas specjalne wsparcie - warsztaty, dodatkowe materiały pomagające pracować nad tematyką ale również promujące i organizujące działalność klubu. Kluby mają możliwość bezpłatnego wypożyczania filmów dokumentalnych z naszej wypożyczalni.

       

      Pytanie 2: W regulaminie programu zapisany jest obowiązek poprowadzenia 20 godzin zajęć na podstawie filmów. Czy wszystkie te zajęcia muszę poprowadzić sam(a)?

       

      Odpowiedź: Zajęcia mogą prowadzić również inni nauczyciele. W regulaminie i zasadach współpracy określamy tylko minimalną ilość zajęć, których przeprowadzenie w klubach założyliśmy. Zachęcamy więc do tego, aby prowadzić jak najwięcej zajęć i dzielić się otrzymanymi materiałami z innymi nauczycielami ze szkoły. Liczba 20 to minimalna liczba zajęć, która powinna się odbyć w klubie niezależnie od tego, czy prowadzi je jeden czy kilku nauczycieli. Na stronie internetowej można znaleźć prezentację PowerPoint, która ułatwi przekazanie innym nauczycielom informacji zdobytych na szkoleniu wprowadzającym.

       

      Pytanie 3: Czy nauczyciele, którzy nie byli na szkoleniu, ale będą prowadzili zajęcia z filmami, otrzymają stosowne zaświadczenie?

      Odpowiedź: Automatycznie zaświadczenie o udziale w programie otrzymują nauczyciele zgłoszeni przez formularz zgłoszeniowy jako koordynatorzy lub osoby wspierające realizację działań w szkole.

      Jeśli inni nauczyciele chcieliby otrzymać zaświadczenie to jest to możliwe pod warunkiem wpisania imienia i nazwiska tej osoby do końcowego sprawozdania (wysłanego na odpowiednim formularzu) wraz z informacją, ile zajęć przeprowadził każdy z tych nauczycieli.

       

      Pytanie 4: Czy w klubie należy obejrzeć wszystkie filmy proponowane przez CEO?

      Odpowiedź: Nie ma konieczności obejrzenia wszystkich filmów. Można wybrać filmy z tematyki którą wybrali zgodnie ze swoimi zainteresowaniami uczniowie, lub tematykę która pasuje do profilu przedmiotu którego uczy nauczyciel opiekun klubu. Możecie również użyć naszego kalendarza projektu i oglądać filmy związane z zaznaczonymi wydarzeniami i świętami. Rozumiemy to, że niektórzy nauczyciele mogą nie czuć się dobrze w jakiejś tematyce i związku z tym wybiorą zestaw filmów, z którymi czują się komfortowo.

       

      Pytanie 5: Czy zajęcia muszą odbywać się w czasie lekcji czy podczas zajęć pozalekcyjnych?

      Odpowiedź: w tegorocznej edycji programu stawiamy na pracę w formie klubów filmowych ze stałą grupą uczniów i uczennic, którzy dzięki pracy z filmem pogłębiają swoją wiedzę na tematy poruszane w filmach. Jeśli jednak możecie prowadzić takie zajęcia z jedną klasą w czasie zajęć lekcyjnych to taka forma tez jest dopuszczalna.

       

       

      Pytanie 6: Czy program jest tylko dla istniejących już klubów filmowych? 

      Odpowiedź: Nie, program jest otwarty także dla szkół które dopiero wspólnie z nami chcą zacząć prace w ramach klubu filmowego. Wiemy, że w wielu z Państwa szkół od dawna działają już kluby filmowe i cieszy nas, że chcą się one włączyć w program. Najważniejsze jest dla nas by w czasie pracy klubu oglądać filmy z naszej wypożyczalni i dyskutować na tematy globalne związane z filmem.

       

      Pytanie 7: Jakie działania mogą realizować uczniowie?

      Odpowiedź: Zależy nam na tym, aby uczniowie angażowali się w działania związane z tematyką filmu. Wydaje nam się, że jest to najlepszy sposób na to, aby uświadomić sobie nasz wpływ na świat wokół nas i zmieniać postawy wobec niego. Po każdych zajęciach proponujemy mini-działania, np. sprawdzenie pochodzenia własnych ubrań, przekazanie zdobytych informacji rodzinie lub koleżankom i kolegom.

      .

      Pytanie 8: Jak wygląda sprawozdanie? Kiedy ukaże się na stronie?

      Odpowiedź: Formularz sprawozdania zostanie opublikowany na stronie internetowej programu Jeden Świat – kluby filmowe do końca października 2011. Wypełniony formularz należy przesłać mailem, na adres: marta.sykut[at]ceo.org[dot]pl do 11 czerwca 2012 roku.

       

       

      Pytanie 9: Kto powinien pisać relacje z działań klubu?

      Odpowiedź: Zachęcamy do przekazywania nam relacji z działań prowadzonych w klubie na bieżąco. Będziemy je umieszczali w dziale „Wieści z  klubów” na stronie programu Jeden Świat kluby filmowe. Autorem relacji nie musi być nauczyciel. Można również poprosić o to uczniów. Relacje należy przesyłać na adres: jedenswiat[at]ceo.org[dot]pl.

       

       

      Pytanie 10: Czy możemy pokazywać filmy poza klubem/szkołą?

      Odpowiedź: Zgodnie z zapisami licencji na pokazywanie filmów zakupionymi przez CEO na potrzeby programu Jeden Świat - kluby filmowe oraz Patrz i zmieniaj można je wykorzystywać w szkole do organizowania niekomercyjnych (nie biletowanych) pokazów o charakterze edukacyjnym. Oznacza to, że nie ma możliwości organizowania pokazów filmów poza szkołami np. w domach kultury. Nie można również organizować pokazów biletowanych, np. w celu zbiórki środków na działalność samorządu uczniowskiego.

       

      Po przeczytaniu tych pytań wciąż masz jakieś pytania? Nie wahaj się i pisz do nas.